Leona – Alla medel tillåtna, Jenny Rogneby

9789146229612”En man spränger sig själv utanför Riksdagshuset i Stockholm, men överlever. Agerade han ensam eller är fler dåd att vänta?

Utredare Leona Lindberg sätts att förhöra honom. Men Leona, som nätt och jämnt klarat sig genom en rad hårda prövningar efter händelserna i förra boken är minst sagt distraherad. Hennes fokus ligger av förklarliga skäl på annat håll, familjen är splittrad, hon är utsatt för hot och i stort behov av likvida medel – fort.

Tur då att hon har sin förmåga att som ingen annan tänka utanför boxen. Med en fot på var sida om lagen drar hon i gång en alldeles speciell verksamhet, där storslagna projekt ska genomföras. Och ju högre risker, desto större vinst i potten. Men tiden är knapp och hon pressas snart från alla håll och kanter.

Jenny Rogneby skriver med ett halsbrytande driv, som tar andan ur en.”

Den här boken är precis lika actionfylld som författarens första bok, Leona – tärningen är kastad. Jag kan inte riktigt låta bli att gilla antihjälten Leona, som går emot alla normer som beskriver hur en förälder, polis och kvinna ska agera. Boken är snabb, och det gäller att hänga med i svängarna, den här författaren väntar inte på någon!

I ett pressmeddelande skriver Wahlström & Widstrand att Leona – Tärningen är kastad, blir film:

Los Angeles-baserade produktionsbolaget Le Grisbi Productions har tillsammans med det tyska produktionsbolaget DCM köpt filmrättigheterna till Jenny Rognebys kriminalroman LEONA – Tärningen är kastad. Huvudproducent för projektet är John Lesher, som förra året belönades med en Oscar för Bästa Film för Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) ), med Michael Keaton, Emma Stone, Naomi Watts och Edward Norton, i regi av Alejandro G. Iñárritu. Totalt tilldelades filmen 4 Oscars (Bästa Film, Bästa Regi, Bästa Originalmanus och Bästa Foto) och var nominerad i ytterligare 5 kategorier.

Övriga filmer John Lesher producerat inkluderar Johnny Depp-dramat Black Mass (2015) och Fury med Brad Pitt (2014). John Lesher har en bakgrund som litterär agent och Hollywoodagent till storheter som Martin Scorsese, och studiochef på Paramount Pictures.

Berlin-baserade filmbolaget DCM samproducerar tillsammans med Le Grisbi Productions. DCM har tidigare samproducerat bland andra norska filmen Kon-Tiki, regi Joachim Rönning & Espen Sandberg som blev både Oscars- och Golden Globe-nominerat för Bästa Utländska Film, och danska Män och Höns av Anders Thomas Jensen (2015). Tillsammans med Le Grisbi har DCM flera projekt i utveckling förutom LEONA – Tärningen är kastad, bland annat regissören Harmony Korines The Trap, som kommer till biograferna 2017, och The Kings of Rome, även den 2017.

LEONA – Tärningen är kastad av Jenny Rogneby utkom 2014 på Wahlström & Widstrand, och är första delen i en serie om brottsutredaren Leona Lindberg. Leona är erkänd för sin yrkesskicklighet och samtidigt en udda fågel inom poliskåren, en kontroversiell outsider och ensamvarg som inte drar sig för att ta till ibland rent våghalsigt oortodoxa metoder om de helgar hennes syften.

Boken blev snabbt en succé på bokmässorna och såldes till mer än 10 länder flera månader innan den ens släpptes.

”Vi fick kontakt med John innan boken ens kommit ut, och han har hela tiden visat stort engagemang för min historia om Leona, därför var det självklart för mig att samarbeta med honom och DCM för att förvandla Leona från bok till film” säger Jenny Rogneby. ”Med hans track record och de idéer som de presenterar för projektet känner jag en enorm glädje att lägga boken i deras kreativa händer!”

Jenny Rogneby är född 1974 i Etiopien och kom som adoptivbarn till Sverige 1975. Hon växte upp i Boden med en syster och föräldrar som båda arbetade inom försvarsmakten. Hon är utbildad kriminolog och har jobbat som brottsutredare hos polisen i Stockholm. Rogneby är också utbildad musikalartist och har arbetat som artist i många år (hon har varit förband till Michael Jackson inför en publik på 80 000 personer i Tallinn, släppt album i Japan, varit med i Melodifestivalen och turnerat både i Sverige och utomlands).

Judith Toth, Jenny Rognebys filmagent, bekräftar att intresset för rättigheterna har varit stort, och att kombinationen av DCM, Le Grisbi Productions och John Lesher som huvudproducent är ett team de är mycket nöjda med som förvaltare av bokens historier och karaktärer.”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.