#blogg24, dag 11 av 24. Gästblogg, den obotlige optimisten Jan-Erik Ullström

Blogg24Lucka 11 bjuder på en gästblogg av en man som jag i smyg är lite imponerad av. En man som fick domen att han inte skulle kunna sitta några längre stunder, vilket gör författande en smula komplicerat, och genast satte sig och skrev en bok. Galet imponerande! Vill ni läsa mer om och av honom så kan ni kika in HÄR!

Varsågoda!

 

 

jan e

”Jag är ledsen, men du kommer nog inte att kunna skriva någonting alls på ett bra tag.”

Det var sjukgymnastens svar på det första jag ville veta. Och det var inte det svar jag ville höra. Datumet var 29/6 och Sverige kokade av värme. Jag hade veckan innan lagt om taket på stugan, vilket enligt läkaren och sjukgymnasten var helt idiotiskt med tanke på att jag redan hade diskbråck. Men jag är en idiot, så det föll sig liksom naturligt.

Min rygg är slut. Jag kan få diskbråck av att nysa eller bara genom att lyfta ett mjölkpaket lite fel. Det skulle kunna skapa en rädsla kring att leva och röra mig över huvud taget. Så jag gör motsatsen. Lever. Klättrar i grottor. Utforskar världar. Lägger tak. Förstör mig visserligen, men då går jag åtminstone sönder medan jag gör något jag älskar. Att ligga still i rädsla ger mer smärta än att låta livet röra vid mig.

Men. Jag vaknar då mitt i natten av att jag gråter av smärta. Min hustru gör vad hon kan för att hjälpa mig, men det är hopplöst. Ambulansen tar mig till sjukhuset, där jag får beskedet att diskbråcket är akut. No shit Sherlock. Jag mår skit. Jag! Den obotlige optimisten. I två dagar är det synd om mig. Men min familj och mina vänner får mig att inse hur kärlek känns. Jag lägger omöjligheter och måsten åt sidan och ber att få in min dator. Dag 3 på sjukhuset börjar jag skriva. Jag som inte får, kan eller bör. Jag gör det i smyg. Efter släckning. Halva nätter.

Vad skriver jag då? Jo. När annars borde jag skriva en bok att må bra av, om inte när jag mår som allra sämst? Så jag skriver plötsligt feelgood. Må bra. Må bäst rentav. Samtidigt får jag en möjlighet att hylla min hembygd och de generationer som skapade den åt mig att avnjuta. Min uppväxt läggs under lupp i sinnets tombola-snurra och jag drar vilt scen efter scen. Allt förläggs i ett fiktivt ramverk med verklig känsla. Dessutom skriver jag på vår underbara västgötska dialekt. En lång ordlista i bokens appendix hjälper de som är utomsocknes boende.

frid.jpg_400-500x500

En vecka senare kommer jag hem. Jag hittar en liggande ställning som fungerar. Inte stå. Inte sitta. Små promenader varje dag. Och skriva. Skriva, skriva, skriva min väg genom den varmaste och klibbigaste sjukskrivningen sedan Hannibal försökte lyfta elefanter över Alperna. Och i öronen rullar folkmusik. Och fingertopparna dansar som om de aldrig gjort annat än att omfamna de där tangenterna. Jag hittar provläsare till mitt lustspel. Det som blir i tre akter och som balanserar mellan gapskratt och avgrundssorg. En av dem är Skövde-sonen Robert Gustafsson. Han läser och gillar. Jag får använda hans ord på omslaget. En ära och ett skönt erkännande till min humoristiska ådra, som nästan sprängs av stolthet av alla fina ord som rullar in.

62 dagar senare, sista dagen i augusti. Det är då manuset är färdigt. En månads redigering, bokomslagsbyggande och ordlisteknackande senare släpper jag fri min lilla fågel. Den flyger till förlaget och snart nog har jag Frid & Fröjdh i min famn. Och känslan? Tomhet. Som om det är det mest naturliga jag någonsin skrivit. 25 provläsare har skrattat och gråtit. Nu ringer läsare och jublar. Jag har tydligen lyckats. Hittat mig själv i mitt skrivande. Nästa bok är redan påbörjad och under bokens första 4 veckor har första upplagan nästan sålt slut. Innan jul. Och oroa dig inte! Jag kommer att skriva sci/fi, thrillers, barnböcker och allt det andra också! Men detta är mitt hem. Detta är mitt hjärta. Få dig att skratta. Få dig att gråta. Få dig att leva.

I skrivande passion, Jan-Erik Ullström – författare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.