Nefilim, Åsa Schwarz

nefilimBokus skriver om Nefilim:

Miljöaktivisten Nova gör inbrott hos Vattenfalls VD för att skriva slagord på väggarna. Nu ska en av Sveriges största miljöbovar äntligen få vad han förtjänar. Men någon har hunnit före. I sovrummet finner hon lägenhetens innehavare brutalt mördade som i en scen från helvetet.

Nova flyr från platsen men lämnar spår och blir snart misstänkt för morden av polisen. Hon försöker själv ta reda på vem mördaren är och varför denne verkar följa hennes egen lista på miljöbovar. Frågetecknen blir allt fler. Varför återkommer ständigt referenser till Syndafloden och Noas ark? Vem har genomsökt Novas hus i Gamla stan? Var hennes mors död verkligen en olycka? Vem försöker sätta dit Nova för morden?

Nefilim är den första boken om Nova, men den andra som jag läser eftersom jag började i bakvänd ordning. Jag släpade med mig boken på semestern och ångrade bittert att det var den ENDA boken jag tog med mig eftersom jag mer eller mindre sträckläste den.

Boken är välskriven. Den har samma ”märkliga” indelning av kapitel som uppföljaren En död ängel har, men jag börjar vänja mig och gilla det. Det märks att författaren vet vad hon pratar om när hon skriver om sånt där datajibberish som undertecknad inte begriper ett jota av (inte så svårt att imponera på mig mao.) och det gör historien intressant. Intrigen håller och är välskriven, boken är spännande och det enda jag saknar är ett oväntat slut, men det faktum att jag redan läst uppföljaren KAN ju vara en orsak till att det oväntade uteblir, så jag får nästan skylla mig själv.

MEN… Det är en sak som retar mig OERHÖRT med den här boken. I slutet får man se en mental bild av hur polisen Amanda går med sitt nyfödda barn och filosoferar över livet. Bra så. Bara det att uppföljaren till väldigt stor del går ut på att Amanda fortfarande är gravid! En bagatell, visst, men inkonsekvensen retar mig oändligt!

Bortser man från den lilla detaljen så är boken absolut värd att läsa, precis lika läsvärd som uppföljaren. Själv får jag sätta mig och vänta på ännu fler böcker om Nova. Har ingen aning om ifall det är planerat för fler, men jag hoppas verkligen det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.