Sami räddar Glädjen, Monica Österdahl

sami”Har du ett varmt hjärta? Hur får man ett varmt hjärta?

Häng med Sami och se vad han gör när han ser att barnen på hans nya förskola är ledsna.”

Den här boken är väldigt enkel och tydlig, vilket gör den lätt att läsa och förstå även för yngre barn. Innebörden av att ha ”ett varmt hjärta” är lätt för barn att relatera till och förstå, och boken beskriver tydligt och pedagogiskt hur man kan få ett varmt hjärta, genom att vara snäll, hjälpsam och en bra kompis!

Träna tillsammans med Tia & Träna tillsammans med familjen, Terese Alvén

alvén_3d400-500x500”Träna tillsammans med Tia är en bok som sprider rörelseglädje till barn från 3-6 år och riktar sig till de som älskar att sporta och de som behöver röra på sig mer för att må bra.
I boken får vi följa med Tia när hon träffar sina djurvänner och rör på sig tillsammans med dem.
Samtidigt tränar även barnet och den vuxna som läser.

I kombination med berättelsen får barnet lära sig om träning,
varför det är bra och hur man kan träna på olika sätt. Boken har fokus på rörelse, glädje och gemenskap.”

Ett stort problem i vårt samhälle är att vi rör oss för lite, och att vi inte lär våra barn att röra på sig regelbundet! (Se tex ”Gympaläraren” med Kalle Zackari Wahlström på SVT)

Många föräldrar (speciellt ensamstående sådana) upplever att det är svårt att hitta tid till träning, och kan man inkludera barnen i träningen ökar chanserna markant att den faktiskt blir av!

I ”träna tillsammans med Tia” engageras barnen genom att de får följa en berättelse, och inspireras av hur djur rör sig i berättelsen. Det engagerar, och blir till en rolig och stimulerande lek samtidigt som kroppen rör sig. ”Träna tillsammans med Tia” kommer från Idus förlag

trana-tillsammans-med-familjen”Träna tillsammans med familjen uppmuntrar till rörelseglädje för både barn och vuxna, med fokus på gemenskap och hälsa. För barn handlar denna bok inte främst om att träna. Det handlar om glädjefylld, aktiv lek. Har barnen fastnat framför datorn, surfplattan eller tv:n kan de behöva uppmuntras till att röra på sig och vi föräldrar kan inspirera till mer aktiva lekar tillsammans.

Boken innehåller en introduktionsdel där du kan testa hur aktiv din familj är, och få tips på hur din familj kan få ett hälsosammare liv, samt en del med övningar med aktiv lek för både föräldrar och barn upp till tolv år samt tuffare träning för föräldern vid sidan av aktiv lek för barnet. Välj och vraka vad som passar er bäst! Och kom ihåg, det viktigaste är att ha kul tillsammans. Det ska vara roligt att träna och att röra på sig!”

I ”träna tillsammans med familjen” är innehållet främst riktat till den vuxne i familjen, och inleder med att diskutera varför man ska träna, hur man är en förebild för sina barn och vikten av att träning och rörelse är lustfyllt. Sedan går författaren in på olika övningar som går att utföra med barnet som vikt, och sedan tillsammans med barnet. Det finns övningar och tips från bebisåldern tills att barnet är stort nog att själv träna aktivt. ”Träna tillsammans med familjen” kommer från Hoi förlag.

Två riktigt bra, och riktigt viktiga böcker! (Författaren har även skrivit boken ”Jätteviktig, att må bra efter en ätstörning”, utgiven av Hoi, som står i hyllan och väntar på att recenseras)

Kokbok för gamers som inte orkar, Karin Tuvell

gamer400-500x500”Här är boken som ger dig kraft i verkligheten.
Lär dig vad kroppen behöver. Lär dig impa.
Få färdigheter att stiga i graderna i verkliga livet.
För att vara ärlig … problemet är mellan tangentbordet och stolen.
Du behöver den här för att bli en vinnare.

Här är boken som ger dig gear irl.
lrn2 vad kroppen behöver.
lrn2 impa.
Skills to levla irl. tbh, PIBKAC, u need this. FTW.”

Den här boken är helt briljant. Jag är nästan lite kär i den. Målgruppen uppfattar jag som typen ”tonårskille” som gärna sitter 28 timmar i sträck framför datorn, och lever på smörgåsar och fil för att det går snabbt. Den här boken riktar sig på ett helt genialt sätt till den målgruppen, pratar ett språk den förstår och tilltalas av och bjussar på riktigt bra recept. Jag har testat flera av dem, toppen! Enkla, nyttiga, snabblagade, kan inte bli bättre för den här målgruppen.

Jag har en 20-åring i min bekantskapskrets som ska få den här i födelsedagspresent, och jag tror han kommer uppskatta den enormt! Genialisk!

 

Nytt till bloggen!

Försummade lilla bokblogg, jag ska verkligen försöka producera lite inlägg i helgen! Idag ska jag byta min nya dator mot en ny (fungerande), jag hoppas att det hjälper. Från mobilen/iPaden blir det mest bilder, det går inte riktigt att utforma inläggen som jag vill.

Men bokhyllan fylls på! (Så idag ska jag även köpa en till, så böckerna har någonstans att bo!) Supersnälla Hoi förlag har skickat två böcker om träning. Jag fick dem igår så jag har inte ens hunnit titta i dem, men jag återkommer med en recension!

Sen har jag även fått en ny barnbok från Visto förlag. Den får i vanlig ordning åka med till jobbet och recenseras där av barnen.

Gustav III checkar in, Christian Holmqvist

39181” ’Maskeraden är för bövelen slut och inte en kotte finns det kvar. Jag har missat allt det roliga!’

Gamla stan 2015. Nils Andersson blir inte lite förvånad när en yrvaken man med vitpudrat ansikte och peruk kravlar ut från en kattvind i hans lägenhet. Den mystiske mannen visar sig vara Gustav III som otåligt vill hasta iväg till Operan, på maskeradbalen som han tror pågår för fullt. Häpen och förfärad tvingas han inse att den maskeraden avslutades för 223 år sedan.

När han väl torkat tårarna tar han sina första stapplande steg ut på Stockholms gator. Där upptäcker han en mycket förändrad stad vars medborgare saknar all stil och finess vad gäller klädsel, men han blir uppriktigt glad över att de gärna avbildar sig själva ihop med honom i något som kallas selfie. Det är inte lätt för en kung som saknar de mest rudimentära kunskaper om dagens samhälle att finna sig tillrätta, inte minst som han numera saknar makt, men han finner snart på råd. Han tänker bli statsminister!”

Utöver bokläsning blir det en hel del storytellyssnande i det Södermanska hemmet. Storytel har nyligen släppt Storytel original, som är kortare serier skrivna för Storytel. Avsnitten är ca en timme långa, och om jag fattat det rätt ska varje serie innehålla tio avsnitt.

Jag började lyssna på Gustav III checkar in, och den rekommenderas varmt! Lite fjompig, helt världsfrånvänd, väldigt rolig, helt klart underhållande!

Bröderna troll flyttar hemifrån, Daniel Karlsson

troll_3d_400-500x500”Det här är berättelsen om bröderna Troll som växer upp i en skog i Blekinge.
När deras föräldrar tycker att de blivit stora nog att flytta hemifrån uppstår ett problem … hur bygger man ett trollhus?

Mamma och pappa Troll lär dem att alla inte är bra på allt men att alla är bra på något,
och att det är viktigt att hjälpas åt för att lyckas.”

När vi läste den här boken i barngruppen fastnade barnen främst för (De fantastiska) illustrationerna av Jonas Olsson. Vi har precis föryngrat barngruppen, så subtila undermeningar går dem lite förbi just nu, men jag tror att om vi läser boken fler gånger, så kan vi återkoppla till den i olika situationer, rent pedagogiskt.

Hur som helst är det en jättefin bok om allas lika värde, olikheter och förtjänster. En väldigt bra bok att använda pedagogiskt i arbetet med att vara olika, men bra ändå, bra på olika saker, och så vidare. Och, som sagt, fantastiska illustrationer!