Hjälp, ett lejon har ätit upp mamma och pappa!, Daniel Karlsson

lejon_400-500x500”När Daniel vaknar upp mitt i natten hör han ett lejon morra utanför dörren till sitt rum.
Men … det är ju där hans föräldrar ligger och sover!

Har lejonet ätit upp mamma och pappa?
Vill lejonet äta upp Daniel?”

Jag brukar ta med barnböckerna jag får att recensera till jobbet och låta barnen göra jobbet (Jobbar som förskollärare, mycket praktiskt!) och den här blev en storfavorit! Barnen på min avdelning är lite för gamla (fem) så den fick gå till en av avdelningarna med yngre barn istället. Resten av den dagen lekte barnen lejon… =)

Om man som vuxen/pedagog tittar i boken så har den dels fantastiska illustrationer (av Pekka Strandroth) och dels ett flertal pedagogiska egenskaper. Boken ställer frågor till läsaren, t ex ”Var bor du?” (Svar: jag bor inte i Sverige, jag bor i Örebro!) och öppnar upp för diskussion. Mycket trevlig bok för lite yngre barn!

Nytt till bloggen!

Förra veckan trillade det in lite fina bokpaket till bloggen!

I det ena paketet låg ”Så funkar internet” Från Bonnier Carlsen och i det andra låg ”Bambis bok” och ”Brummas bok” från Lava förlag. Recensioner av båda paketen kommer framöver!

Barnböcker brukar jag ta med till jobbet och låta barnen ha åsikter om, men jag tror att den här gånger får det bli så att mina icke så nät-bevandrade kollegor får recensera ”Så funkar internet” *S*

Jag har dessutom fått löfte från snälla Idus förlag att få inte mindre än två ex av ”Kokbok för gamers som inte orkar”. Ett för att recensera och ett för att lotta ut, så håll utkik framöver!

gamer400-500x500

Någon att lita på, Hans-Olov Öberg

9789187319488”Västerås den första juni 1987. Världen skrattar åt Sovjetunionen sedan en ung tysk landat ett propellerplan på Röda Torget under flygsäkerhetens dag. Samma ljumma sommarkväll förs en ung flicka in på akuten i Västerås. Hon är svårt misshandlad och våldtagen. Polisen står handfallen och utan spår. Men Någon har hittat flickans dagbok på lasarettgolvet.

Ett par dagar senare landar ett brutalt och utstuderat misshandelsfall på chefen för våldsroteln, Benny Modighs, bord. En lovande fotbollsspelare har hittats bakbunden och kastrerad och det är bara början.

Utredningarna av våldtäkten och misshandeln löper parallellt men snart står det klart att Någon ligger steget före polisen. Någon är ute efter att hämnas i en råttans lek med katten. En intensiv kamp mot klockan tar vid samtidigt som en moralisk fråga ställs på sin spets: är det verkligen rätt att straffa den som straffar sådana som förtjänar det?”

Det här är uppföljaren till Djävulens tonsteg, och den är riktigt bra! Grunden som lades under första bokens sista tio rader växer här till en riktigt intressant bok, som gör att jag som läsare känner mig kluven, och får ta ställning till ett moraliskt dilemma av rang.

Boken är dessutom riktigt intressant och spännande, och jag ser fram mot att läsa tredje delen i serien.

Pastor Viveka och tanterna, Anette Haaland

9789100153892”Viveka är en ganska vanlig frikyrkopastor runt femtio som börjar tröttna på att alltid finnas till för alla andra. Hemma har hon fyra barn och en tankspridd man och på jobbet de bitska, bakande tanterna. När en av kvinnorna i kaffekommittén hittas död börjar pastorn nysta i fallet. Kan en mördare gömma sig i idyllen? Är bokhandlaren Abbe att lita på? Vad har den lokale mäklaren i görningen? Och vilka ligger bakom den mystiska Stormhattarnas förening?

Pastor Viveka och tanterna är en lättsam och underhållande mysdeckare bland barnfamiljer och åldrande husägare i Stockholmsförorten Gamla Enskede. En berättelse som bjuder på trivsam spänning och existentiella frågor och en övertygelse om att man aldrig ska tro sig veta något bestämt om andra människors inre. Särskilt inte om gamla tanter.”

Jag gillar när författare kombinerar mord och blod med humor, mys och relationer. I det här specifika fallet hade jag kanske önskat mer spänning, och kanske aningen mindre mys, men det är oklart om det är en brist i boken eller om det beror på att jag helt enkelt inte är på humör för mys. Troligen det sistnämnda.

Även om jag saknar spänningsmomentet (Ända fram till slutet, där kommer det!) så är handlingen intressant, och mordmysteriet håller hög kvalité, så är man sugen på en mysdeckare är det här helt klart ett bra alternativ!

Djävulens tonsteg, Hans-Olov Öberg

37484”En pojke från gosskören hittas i Domkyrkan, brutalt mördad. Vem har anledning att ta livet av en gossopran? Den unge polisinspektören Benny Modigh, lika känd för sin pricksäkra intuition som en svaghet för syntmusik, hamnar i utredningens centrum och får god hjälp av den före detta krigskorrespondenten Annelie Fri.

Samtidigt kokar det i Västerås undre värld. Är det förberedelser för frisläppandet av den ökände bankrånaren Sverre Näslund, eller finns kopplingar till körmordet? Svaren på gåtorna är lika oväntade som smärtsamma och får samtliga inblandade att fundera över människans gränslösa förmåga till ondska.”

Det här är en ny författare för mig, och jag snubblade över den här boken av en slump. Jag har av någon mycket oklar anledning svårt för böcker som inte utspelar sig i omedelbar nutid eller framtid, men i det här fallet tycker jag inte att det är så märkbart att boken utspelar sig på 80-talet.

Det jag gillar allra mest med den här boken är att slutet är riktigt oväntat. Man får som läsare intrycket att man har koll på hur boken slutar, men under bokens sista tio rader vänds allt upp och ner, och grunden läggs för uppföljaren.

Novell, post ett

7 Januari 2015

Jag har inte sett dem på ett tag. Det unga paret med det lilla barnet. Visst, visst. Det är vinter, och trädgården är inte särskilt inbjudande att hänga i, men ändå. Jag tycker mig kunna ana en förändring i deras liv, baserat på det lilla jag kan ana mig till bakom deras tomma, tysta fönsterrutor.

Tidigare har deras hem varit varmt och ombonat. Även om det i trädgården, som är i mitt fokus, är tyst och kallt så har jag bakom fönsterrutorna kunnat ana en värme och ett liv som jag nu upplever saknas. Men vad vet jag. Jag är bara en betraktare som inte är inbjuden, och som har ett begränsat perspektiv. Ett perspektiv som jag dock är fri att fylla med mina egna fantasier gällande personerna som bor i trädgården mitt emot.

Jag fantiserar att paret med det lilla barnet lever ett lyckligt liv. Jag har kunnat se dem. Både paret, och barnet. De skrattar, och ser lyckliga ut. De lever sina liv med glatt leende ansikten. Alltid tidigare. Men nu har jag inte sett dem på länge. Trädgården är tyst, kall och tom. Som så ofta sker på vintern. Men den värme som jag tyckt mig kunna se bakom fönsterrutorna saknas. Lägenheten ser kall ut, trots att jag kan se att familjen finns kvar.

Tiggaren, Sofie Sarenbrant

9789188171092_200x_tiggaren”Minnesstunden är känslosam. En ung kvinna är död, under ofattbara omständigheter. Men i bakgrunden befinner sig en person som intensivt betraktar de sörjande, mån om att själv inte bli sedd.

Samtidigt faller Stockholms tiggare offer för vad som verkar vara en psykopatisk seriemördare. Polisen famlar i mörkret, och den enda personen som kan stoppa morden måste göra allt för att stanna i det fördolda.

Tiggaren är den obehagligt aktuella och spännande femte delen om kriminalinspektör Emma Sköld. Oavsett om boken läses som en fristående deckare eller en fortsättning på serien kommer läsaren att få ta del av Emma Skölds starka och rättmätiga hämnd.”

Den här boken är lite mörkare i tonen än Sarenbrants tidigare böcker, och jag gillar det! Inte lika glatt mellan morden. Jag gillar också att boken fokuserar mer på kriminalgåtan än på personliga relationer, även om dessa också är viktiga i en serie. Det får inte bli för mycket!

Fler saker jag gillar med den här boken är dels att den håller ett högt tempo i handlingen, och dels att den berättas ur flera olika, personliga perspektiv. Kul! Dessutom är handlingen spännande, oväntad och aktuell ur ett omvärldsperspektiv.

Jag kunde inte lägga ifrån mig boken.

 

Fågelskådaren, Christina Olséni & Micke Hansen

fagelskadaren”Tänk att fåglar och fågelskåderi kan väcka så motstridiga känslor på Falsterbonäset. Det är september och lugnt på Skanörs polisstation när en välbärgad fågelskådare hittas död på heden. Kort därefter inträffar ytterligare ett dödsfall och poliserna får fullt upp med att reda ut alla trassliga ledtrådar för att kunna lösa mordfallen.

Fågelbingo, lerduveskytte, en dansk nudist, spirande kärlek och hyperaktiva pensionärer är bara en handfull av det vi får uppleva under två galna veckor på Falsterbonäset”

Jag älskar den här ”nya” genren Krimkom, den är fantastisk!

I Fågelskådaren blandas kriminalroman med komedi på ett nästan lika fantastiskt sätt som i föregångaren Badhytten, och resultatet blir en riktigt bra bok! Handlingen är lika delar rolig och spännande, och slutet är inte helt utan överraskningar, vilket gör att boken definitivt är värd att läsa!

 

Prio ett, Emelie Schepp

9789146230274”En tidig morgon i mars hittas en kvinna svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping. Först på plats är ambulanssjuksköterskan Philip Engström som gör allt för att rädda hennes liv. Då ytterligare ett offer hittas går den ohyggliga sanningen upp för honom och han är tillbaka där allt en gång började.
När åklagare Jana Berzelius kopplas in som förundersökningsledare börjar även hon se ett obehagligt mönster. Och det som först såg ut som ett enstaka vansinnesdåd växer snabbt till någonting betydligt större.
Vem ligger bakom de fruktansvärda morden?
Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander är Jana fast besluten att ta reda på sanningen. Samtidigt blir hon uppsökt av en person från sitt förflutna, en person som tvingar henne att gå långt utanför lagens gränser.”

Det är svårt att inte tycka om huvudkaraktären Jana, trots att hon egentligen är en ganska osympatisk person. Författaren beskriver henne på ett sätt som gör henne mänsklig, med mänskliga defekter och känslor. Även denna, tredje boken i serien, håller ett högt tempo där offer skördas skoningslöst av författaren. If it has a purpose-you got to go! Bra bok!