Bokbloggsjerka, 15-18 April

Veckans Jerka handlar om memoarer.

Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Jag kan inte säga att jag läst särskilt många, men jag gillar det i perioder. Jag tror mest det handlar om att jag är så himla nyfiken på folks privatliv… Kommer på stående fot inte på någon jag vill läsa just nu dock!

Minnesbäraren, Kamilla Oresvärd

minnesbararen”Didrik Mörck minns inte. Bara små fragment som ibland gör sig påminda. Är det fantasimonster som visar sig för honom i febriga brottstycken? Han vet inte. Han är ju trots allt galen och oförmögen att skilja på dröm och verklighet.

Sommaren är här och många på polishuset har gått på semester när ett över trettio år gammalt lik hittas i en jordkällare i centrala Göteborg. Samtidigt rymmer en man, som sitter inlåst för ett brutalt mord, från en sluten rättspsykiatrisk vårdanstalt tio mil därifrån. Kommissarie Stina Seger och hennes grupp får i uppdrag att lösa de båda fallen och deras jakt tar dem med ner i mentalvårdens mörka gömmor där en skrämmande sanning uppenbarar sig.”

Otroligt spännande bok, svår att förutse! Jag gillar när man som läsare närmar sig slutet på en bok, och inte har en aning om hur handlingen tänker svänga härnäst, och precis så var det att läsa den här boken. Bra!!

Vilja vinna, Linda Palm

3618619_2048_1152”Milo laddar inför matchen. Han vill verkligen vinna! Kompisarna springer fram och tillbaka på den stora gräsplanen. Plötsligt får Milo en chans att skjuta mot mål. Bollen rullar precis utanför. Han blir besviken. Det var ju så nära! Alla vill väl vinna … eller?”

Just den här problematiken är något vi kämpar med på mitt arbete… Dels att förklara att man inte alltid KAN vinna, och vad det beror på, men även vad som är viktigast-att spela eller vinna?

Den här boken, som är lika fantastisk som alla Linda Palms böcker, problematiserar tävlingsmomentet och tävlingsviljan på ett väldigt bra sätt, och lyfter ämnet till vidare diskussion i barngruppen.

Boken finns att köpa både hos Bokus och Adlibris!

Snipp och Snopp och dumma nya flickan, Tony Cronstam

9789175772899_200”Om att möta någon ny. Hur känns det?

Snipp och Snopp är bästisar. En dag börjar det en ny flicka i gruppen. Snipperalda.
Skall Snopp och Snipperalda bli bästisar nu?
Kan man ha fler än en bästis?
Får en bästis leka med någon annan kompis?”

Det jag gillar med den här boken, förutom att den problematiserar könsidentitet, är bland annat att den berör så många andra viktiga ämnen i barnens vardag.

Känslor. I den här boken möter barnen både svartsjuk, ledsen och arg.

Relationer. Vad en kompis är, om flera kan vara kompis samtidigt, vem som bestämmer, att lösa konflikter.

så, samtidigt som barnen skrattar högt åt att boken handlar om en snippa och en snopp får dom viktiga livserfarenheter serverade, och får tillfälle att tänka efter. Speciellt gillar jag slutsidorna i boken där barnen får olika frågor att tänka vidare på!

Boken finns att köpa både hos Bokus och Adlibris!

Nytt från idus!

img_8732.jpg img_8731.jpg
Det är lite halvdålig fart på bokbloggen nu, det måste jag erkänna… Främst beror det på att min dator mår riktigt dåligt, vilket försvårar bloggandet. Visst kan jag göra kortare inlägg, med bara en bild eller så, via mobilen, men det blir inte riktigt bra känner jag.

Men, inom ett år eller så får jag säkert datorn fixad! *fetironisk*

Med tanke på ovanstående har det blivit väldigt klent med recensioner på senare tid, jag får portionera ut dom framöver, OM jag får en fungerande dator. Under tiden kan jag tipsa om Ramona Franssons serie om Greger Thulin!

Snälla Idus förlag har skickat mig ett STORT bokpaket, som främst innehöll barnböcker, men även lite annat smått och gott. Det ser ut att bli både rolig och spännande läsning framöver! Barnböckerna tar jag med till jobbet i vanlig ordning och låter barnen tycka till, det känns som om dom är mest kompetenta för den uppgiften 😉