Fem stjärnor för Färglösa, Sölve Dahlgren

hoiafdzyzva3drdmvfb0”Färglösa kommun må vara liten och okänd, men kompenserar väl genom fullständigt galna kommunalråd och absurda visioner. Sanningen är att kommunen håller på att gå i konkurs och att invånarna inte vet något om det. För att undvika en medieskandal kring finanserna måste man göra allt för att dölja verkligheten. Det finns nämligen fler hemligheter som skulle komma upp till ytan. En snabb lösning behövs, men inte ens det kriminella husbilsgänget i trakten anar de oväntade turerna händelserna kommer att ta när allt sätts i rullning.

Samtidigt får journalisten Filip ett erbjudande om att återvända hem till Färglösa för att ta över ortens tidning när 112 år gamle Johannes vill lämna sin post. Den före detta strippan Lollo rör om rejält i grytan och den svenskamerikanske managementkonsulten Lennart gör sitt bästa för att räta upp situationen, mest för sin egen vinning. Det enda som är helt säkert är att allt håller på att gå åt helvete. Och kanske blir det också tydligare än någonsin att gammal kärlek aldrig rostar.”

Jag måste ändå säga att jag verkligen gillar krimkom-genren. Nu är den här boken kanske mer kom än krim, men det finns en släng av krim i den! Det är en humoristisk bok med en underton av kärlek och allvar, helt klart värd att läsa!

De underkända, Michael Hjort & Hans Rosenfeldt

9789113066776_200”En känd dokusåpadeltagare hittas mördad i en övergiven skola, skjuten i huvudet med bultpistol. Han sitter på en stol i ett klassrum, bunden, med ansiktet vänt in mot hörnet och en dumstrut på huvudet. Ett flersidigt frågeformulär sitter fastnitat på ryggen med häftpistol. Testet har med allmänbildning att göra och den mördade har uppenbarligen inte klarat kraven.

Det första offret följs av flera, alla samma sorts mediala kändisar, och Riksmord kopplas in. De famlar efter bevis men Sebastian Bergman hittar spår i anonyma insändare i tidningar och chattar. Skribenten raljerar mot bristen på allmänbildning hos den nya generationens förebilder, men uppehåller sig lite för gärna vid morden. Sebastian börjar utmana och inser snabbt att den anonyma vet saker om morden som bara polisen känner till.”

Nu var det länge sedan jag läste en bok i den hör serien, men trots det var det inte särskilt svårt att snabbt komma in i serien igen. Karaktärerna är välbekanta och glöms inte så lätt bara för att man lägger serien åt sidan ett tag. Lika mycket som man blir irriterad på Sebastian kan man inte låta bli att sympatisera lite med honom, och handlingen är precis som vanligt både spännande och intressant.

I sanningens namn, Viveca Sten

dfee1cccf03db9b678b27ef652823cd1-9789137141893”Varje sommar samlas hundratals barn till seglarlägret på Lökholmen, den lilla ön mittemot Sandhamn. Men ledarna klarar inte av att hålla alla barn under uppsikt och snart utses en hackkyckling. Mobbningen ökar för varje dag och blir allt grövre. Samtidigt lurar någon i skuggorna, som bevakar varje steg som barnen tar.

Nora Linde ska påbörja sin svåraste rättegång sedan hon kom till Ekobrottsmyndigheten. Hon har åtalat en VD i byggbranschen som förskingrat miljontals kronor och ser fram emot en fällande dom. Men den åtalade mannen är fast besluten att inte hamna i fängelse, kosta vad det kosta vill och rättegången får förödande konsekvenser.

Thomas Andreasson är tillbaka på Nackapolisen efter en kort sejour hos ett bevakningsföretag. Han är lättad över att arbeta som polis igen men relationen med sambon Pernilla är ansträngd. När ett barn försvinner från seglarlägret måste Thomas lägga sina privata bekymmer åt sidan. Ett förtvivlat sökande inleds samtidigt som tiden håller på att rinna ut.”

Den här boken håller inte riktigt samma tempo som de tidigare i serien, och jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om det. Det är å ena sidan intressant att få lära känna en ny sida av Nora, i hennes yrkesroll, men å andra sidan gillar jag när böcker håller ett riktigt högt tempo.

Hur man nu än förhåller sig till det hela så är det en riktigt bra bok med en spännande och obehaglig handling. Precis som sig bör.

Snövit ska dö, Nele Neuhaus

9789100152352”En grå och regnig novemberdag finner några byggarbetare skelettet efter en ung flicka på den gamla övergivna militärflygplatsen utanför Frankfurt. Kort därefter blir en kvinna nedknuffad från en gångbro vid motorvägen inte långt därifrån. Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein upptäcker snart att spåren efter de båda händelserna pekar åt samma håll, och deras efterforskningar leder till det förflutna.

Mer än tio år tidigare försvann två tonårsflickor, Laura och Stefanie, i den pittoreska lilla byn Altenhain. Trots bristen på säkra bevis pekades Stefanies tjugoårige pojkvän Tobias ut som förövare och dömdes till fängelse. Nu är han ute och har återvänt till sitt barndomshem. Där möts han av bybornas fientlighet och misstänksamma blickar – och kanske mer än så. Kvinnan som knuffades från bron visar sig nämligen ha en koppling till Tobias.

Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein försöker bringa klarhet i överfallet, men hindras av en mur av tystnad. När ännu en flicka försvinner i Altenheim börjar en häxjakt i byn.”

En väldigt spännande bok som håller ett högt tempo och gör en del oväntade kast i handlingen. Det är många parallella skeden i boken, men författaren lyckas dra ihop säcken i slutet ändå.

Bokbloggsjerka, 5-8 Februari

Topp 5 fiktiva karaktärer som du önskar vore dina bästa vänner (böcker/film/tv).

Kul fråga!

 

5, Tessan i Emma Hambergs böcker om Rosengädda, hon är ball!

4, Harry Potter,hur användbart skulle inte det vara? Plus spännande.

3, Ruth Galloway, skulle kunna lyssna på henne länge

2, Robert Langdon jag gillar intelligenta människor

1, Booth i TV-serien Bones. Inte så mycket ”bästa vänner” som Gifta 😉