Rättslös, Karin Aspenström & Peter Rätz

rattslos”Peter Rätz arbetar som dörrvakt och indrivare för Hells Angels. Han är känd hos allmänheten som en av landets farligaste kriminella och blir ständigt trakasserad av polisen. Alla ser honom som ett odjur som borde låsas in för gott.
Men få vet att Peters identitet bara är en täckmantel. I hemlighet jobbar han undercover för polisen med att infiltrera kriminella MC-gäng, något han gjort i flera år.Tack vare Peter har hans hanterare, kriminalkommissarie Sven Lilja, under årens lopp kunnat genomföra stora och lyckade operationer. Men trots sin framgångsrika karriär är Sven inte lycklig och när han av en slump träffar den kokainmissbrukande överklassflickan Paula blir han besatt av att vinna hennes kärlek.
Samtidigt pressar han Peter att tränga djupare in i Hells Angels kärna och splittra klubben inifrån, men Peter börjar tveka. Han är trött på det livet och längtar i hemlighet efter att få lägga av. Att han dessutom har blivit nära vän med Hells Angels-brodern Robert, och fått ta del av hans familjeliv, gör honom ännu mer motvillig att sätta dit klubben för polisens räkning.
Sven tar till alla medel för att hålla Peter kvar. Det blir ett spel på liv och död, där det slutgiltiga avslöjandet kommer allt närmare.”

Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om den här boken. Jag tror det beror på att jag inte riktigt kan forma en åsikt, eftersom det varken är ren fiktion eller biografi. Är boken övervägande sann är det en beskrivning av ett otroligt sorgligt rättsläge där gemene man inte går säker, och polisen i landet är mer än lovligt korrupt. Är boken övervägande fiktion saknar jag lite mer action, men annars är det en helt ok deckare som man kan läsa med lite distans till berättelsen.

Det är något som inte stämmer, Martina Haag

det_r_ngot_som_inte_stmmer-haag_martina-33273576-frntl”Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.
Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.”

Hela den här boken känns lite som hämnd, kombinerat med sorgebearbetning. Den skiljer sig, tycker jag, ganska markant från Martina Haags andra böcker eftersom den humoristiska tonen av självdistans saknas. Det är inte den sortens bok. Det är en självutlämnande bok om att bli grundligt sviken och besviken, och att resa sig och gå vidare.

Bokbloggsjerka, 22-25 Januari

…vilken bok/vilka böcker du tycker är bäst som är baserad/e på tv/film. Det är även möjligt att vända på den här frågan: tv/film -> bok/böcker. Du väljer själv vilken variant du vill svara på.

Tja, om jag väljer att besvara frågan som vilken filmatisering jag gillar bäst så blir det trixigt. Jag är tex rätt förtjust i alla filmatiseringar av deckare (Läckberg, Steen, Dahl, Marklund osv), men den jag sett OM flest gånger är nog Milenniumtriologin.

 

Bokbloggsjerka, 15-18 Januari

Har du gjort upp några läsplaner för 2016, och hur väljer du i så fall ut vilka böcker du ska läsa och när?

Nej. Jag läser det jag ”snubblar över” eller får tips om, som verkar intressant. Utöver det blir det nya böcker i olika serier som jag bevakar. Jag skulle dock vilja ha en ny utmaning till i år, men jag har inte tagit mig för att söka efter någon. Förra året körde jag kaosutmaningen (se menyn) så något liknande den vore skoj. Tips?

Dold agenda & Naken sanning, Elisabeth Akteus Rex

dold-agenda”Emelie Törnqvist är en ung, ensamstående mamma som kämpar med att försöka kombinera hemmalivet i Örebro med karriären i Stockholm, samtidigt som hon brottas med svåra minnen från det förflutna och en ansträngd relation till sitt ex.

När det dyker upp en serievåldtäktsman i hennes hemstad som lämnar polisen lamslagen, samtidigt som tullen i Stockholm hoppas kunna spränga en internationell knarkliga, hamnar Emelie Törnqvist i hetluften utan att hon anar det. Hon blir plötsligt en nyckelperson som kommer att spela en avgörande roll, men händelserna tvingar henne också att möta demonerna från sitt förflutna.”

 

naken-sanning”Två små barn försvinner spårlöst på väg hem från skolan och Örebro, som just blivit sig likt igen efter serievåldtäktmannens härjningar, hamnar åter i medias blickfång.

Emelie Thörnqvist har flyttat tillbaka till stan och försöker återhämta sig från de senaste månadernas kaos. Ett nytt jobb och två män som hon inte kan välja mellan hjälper henne att förtränga två kommande rättegångar som hon måste vittna i. Ganska snart inser hon dock att allt inte står rätt till på den nya arbetsplatsen, och en dag står dessutom hennes syster Cecilia plötsligt utanför dörren, på flykt från sin egen man och den religiösa sekt de tillhör.

Medan löpsedlarna undrar vad polisen gör för att hitta de försvunna pojkarna trasslas Emelie in i en serie händelser som tvingar henne att välja: ska hon stanna och slåss eller fly?”

Det här är två av de böcker jag packade ner och släpade till Thailand i December. Jag har haft dem i bokhyllan länge, ända sedan jag vann dem i en tävling, men inte riktigt haft tid att läsa dem. En hel månad i en solstol eller i en bar blev lösningen på det! Jag läste ut alla böcker jag hade med mig, plus några till som jag lånade i en bar, och kom hem med ytterligare tre som jag inte hann med att läsa. Perfekt semester!

Jag tycker att de här böckerna är skickligt skrivna. Det är många olika parallella historier att hålla reda på, även i andra boken när man som läsare redan ”känner” några av karaktärerna, men jag tycker inte att det blir rörigt ändå tack vare att böckerna är skickligt skrivna. Dessutom är de spännande, och bjuder på inslag av överraskning och oväntade svängar. Helt klart väldigt läsvärda!

Och personligen tror jag att jag skulle behöva lära mig ett och annat av huvudpersonen Emelie…

Bokbloggsjerka, 8-11 Januari

Yey! Jerkan är tillbaka! Veckans fråga är:

Har du avgett några nyårslöften när det gäller läsning, böcker, författare etc.?

Förra året hade jag som löfte att läsa minst en novell i veckan. Det kändes rimligt, trots att (nästan) alla mina noveller är i e-boksformat. Hur många jag lyckades läsa under året? Noll. Exakt noll stycken. Bra jobbat ändå! (Suck)

Jag har inte funderat på saken förrän nu, men nu känns det rimligt att ge det ett nytt försök. Ska man satsa på en i månaden då istället? Ja, så får det bli.

En novell i månaden under 2016.