Tävling coming up!

Håll ögonen öppna, för inom kort kommer jag lägga ut en tävling här!

Priset är ”av jord är du kommen”, skriven av Christina Granbom och Thomas Eriksson och utgiven av schyssta Hoi förlag! 
”Rita, som huvudpersonen heter, blir lurad av sin man vilket gör att hon går i personlig och yrkesmässig konkurs. Som följd av detta tar hennes pappa livet av sig eftersom hans livsverk, och Ritas arbetsplats, den lokala begravningsbyrån inte går att rädda på grund av svärsonens svek… om inte fler dör i staden. Plötsligt blir några av Ritas barndomsvänner mördade och begravningsbyrån får ett uppsving.”

Dubbeltrubbel, Mac Barnett & Jory John

Dubbel-Trubbel-212x300”Miles Murphy är världshistoriens skickligaste busfrö. När han tvingas flytta till den urtråkiga staden Gäspköping – endast känt för sina kossor – räknar han iskallt med att bli busmästare där också.

Det är bara ett problem. Det finns redan ett busfrö på skolan. Ett mycket, mycket skickligt sådant.

Dubbel-Trubbel är en halsbrytande rolig bok om att hitta sin plats, hitta sin stil och inte minst hitta vänner där du inte trodde att de fanns. (Jo, man lär sig en hel del om kor också.)”

Jag gjorde som jag brukar och tog med den här boken till jobbet för att läsa den med barnen. Boken är för barn i åldern 9-12 år, och våra barn är 3-5, så det var lite av ett experiment i början att se om dom ens skulle vara intresserade!

Dom sitter som klistrade! 21 barn sitter som ljus och lyssnar när jag läser om Miles, och BER om att vi ska läsa ur boken. En riktig succé! Visst kanske jag formulerar om en del uttryck och ibland hoppar över en rad här eller där (sist det hände fick jag ett ilsket påpekande av en femåring som hängde över min axel och följde med i texten!) men överlag så hänger barnen med förvånansvärt bra trots sin ringa ålder. Kul! Boken är dessutom rolig att läsa även för mig, vilket är ett stort plus 😉

Ett annat stort plus är korta kapitel. Jag gillar generellt korta kapitel i alla former av böcker, men just när man ska läsa för barn tror jag det är en stor fördel, om dom inte orkar sitta stilla så länge åt gången.

Mördar-Anders och hans vänner, Jonas Jonasson

mordaranders_inb_low”Johanna Kjellander lämnar predikstolen för gott under burop från sin församling. Nå, yrkesvalet var ändå aldrig hennes. Hon skyller på pappa och Gud i lika delar.

Per Persson lever ett torftigt liv efter att farfar slarvat bort den förmögenhet som nu borde varit hans. I stället är sonsonen en uselt betald receptionist på ett tredje klassens hotell.

Den bortjagade prästen möter av en slump receptionisten på en parkbänk. Båda är lurade på tillvaron och de har inga problem med att luras tillbaka när möjligheten uppstår. Och det gör den – i mötet med Mördar-Anders.”

Inte riktigt i klass med hundraåringen, men bra nära! Det är lite buskis över Jonassons böcker, och jag gillar’t! Blandningen av humor och allvar är briljant.

Mästare, väktare, lögnare, vän, Christoffer Carlsson

mastarevaktare_inb_low”Det lilla samhället Bruket, i juni 2014. Hoppet om en fridfull midsommar krossas när en äldre man hittas skjuten till döds i sitt hem. Brottsutredningen får förstärkning när Leo Junker anländer från Stockholm och utger sig för att vara från Rikskriminalpolisen. En som inte litar på honom är kriminalassistent Tove Waltersson, som nyligen återvänt till sin hemort efter en längre sjukskrivning.

Bruket är en märklig plats och döljer fler hemligheter än man först tror. I takt med att en händelse avlöser en annan växer något större än sanningen om ett grovt brott fram.

I en annan tid och en annan värld är det Stockholm och 1984. Två poliser ser sin stora chans i skuggorna av ett tillslag, men en ung journalist är fast besluten att avslöja deras hemlighet. De möts en kall natt i november och efter det finns ingen återvändo.”

Den tredje boken om Leo Junker är väldigt skickligt skriven, med flera olika tidsperspektiv som knyts samman på ett bra sätt, samtidigt som berättelsen återkopplar till de tidigare böckerna både genom karaktärer och handling.  Det tar ganska lång tid innan man börjar få grepp om hur alla tidsperspektiv hänger samman, och börjar se en bild av vad som kan ha hänt.Bra!

Jag gillar att de här böckerna har ett språk och en ton som är ganska säregen!