Feberfågel, Maria Nygren

9789146229391”I en febrig augustihetta skickas den före detta polisen Linn iväg till den otillgängliga skärgårdsidyllen Sejdarö belägen mitt ute i Ålands hav. Ett försäkringsbolag har gett henne i uppdrag att utreda varför så många olyckor drabbat öborna. Under täckmantel att hon är där för att fotografera öns rika fågelliv hyr hon en enkel fiskarstuga av det syskonpar som tidigare drev öns nerlagda rökeri. Linn tar sig in i syskonens liv och blir snart varse att allt inte är vad det synes vara, och det gäller inte minst den gäckande brodern Paul som hon inte kan låta bli att fascineras av. Det som först tycks vara enkla försäkringsbedrägerier visar sig vara något helt annat, och djupt fördolt finns en hemlighet. Är orsaken till olyckorna övernaturlig eller värdslig?”

En väldigt spännande bok som är lika delar övernaturlig och förnuftig. Som läsare får man aldrig riktigt klarhet i om orsakerna till händelseförloppen i boken är övernaturliga eller ej, vilket gör boken ännu mer intressant!

De öde fälten, Elly Griffiths

9789137144627”Det är värmebölja i Norfolk när en grävskopa på en byggarbetsplats stöter på något hårt i marken: ett flygplansvrak från andra världskriget – med piloten kvar vid spakarna. Ruth Galloway inser dock snart att kvarlevorna rimligen inte kan vara så gamla. DNA-tester visar att mannen är Fred Blackstock som rapporterats saknad till havs. Polisen, med Harry Nelson i spetsen, kopplas in och utredningen fortsätter.

Strax intill byggarbetsplatsen driver nu den anrika familjen Blackstock en grisfarm. En mystisk man ses smyga omkring på området varefter en rad obehagliga incidenter sker. Och när kvarlevorna av ytterligare en kropp hittas ställs saker och ting på sin spets. Vad är det som pågår på släktens ägor? Och hur ska man egentligen tolka de anhörigas reaktion?”

Förutom att de här böckerna har otroligt snygga omslag (Det här är min favorit så här långt) så är de även helt fantastiskt bra att läsa! Jag är hemskt förtjust i TV-serien Bones, och jag skulle vilja säga att det här är den serien i bokform. Spännande, intressanta mord/dödsfall och dessutom intrikata relationer mellan karaktärerna, allt en serie behöver!

Vårjakt i Rosengädda, Emma Hamberg

•HAMBERG_Vårjakt_8.10.14.indd”Tessan har allt – ett eget barn, en egen restaurang, flera pappor till barnet, en pratglad get samt en rik godsägare som förälskat tindrar åt hennes håll. Så Tessan klagar verkligen inte, tvärtom. Men att driva egen restaurang är inte hållbart om hon ska stå för både maten, driften, disken, hålla ordning på den torftiga ekonomin och däremellan försöka vara en skön mamma.

Tessan önskar att hon hade hjälp. Helst av någon som inte vill ha betalt. En dag dyker faktiskt två människor upp i Rosengädda. Och de erbjuder precis det Tessan längtat efter. Full uppbackning helt kostnadsfritt. Trevligt förstås, fast Tessan kan inte förstå varför de gör detta för henne. Men när det klarnar vänder det inte bara upp och ner på Tessans liv – utan hela Rosengädda.”

Det enda som är dåligt med den här boken är att den är så ny att jag måste vänta en evighet på fortsättningen. Hela den här bokserien kombinerar på ett fantastiskt sätt lite ”kvinnor kan själv” med ”livet är inte så jävla enkelt alla dagar”, självdistans och dessutom en stor portion humor och en skvätt livssorg. Fantastiskt!

BLÖH, Jan-Erik Ullström

bloh---barnens-lilla-overlevnadshandbok”LIVSVIKTIG KUNSKAP!

Det här är en överlevnadshandbok för barn. Boken är till för alla människor i alla åldrar, men den riktar sig främst till de viktigaste: barnen!

Min äldste son Elias är 12 år nu. För ett tag sedan ställde han följande fråga till mig: ”Pappa. Om det blir en stor naturkatastrof och allt förstörs, hur hittar jag vatten då?”
Då slog det mig, att jag som vuxen knappt visste svaret. Hur ska ett litet barn kunna veta, om inte vi stora barn har koll? Skärpning! Vem vet när vi behöver överleva på riktigt? Om vi går vilse eller om en katastrof faktiskt inträffar, hur gör vi då? Där och då föddes idén om B.L.ÖH – Barnens Lilla Överlevnadshandbok.

Barnens lilla överlevnadshandbok är ett lärande äventyr. En rolig och spännande expedition i vår vackra vildmark. Vi får följa med vännerna Maja och Charlie ut i skogen där de får lära sig om hur vi överlever i vår fina natur. Hur hittar du vatten? Åt vilket håll är norr? Hur bygger du ett skydd? Och eld då? Hur gör du upp eld? Och käka myror? Nähä? Joho! Lär er att överleva och gör det på det bästa och roligaste sättet: tillsammans!”

Jag brukar ta med mig de barnböcker jag får till jobbet och låta barnen recensera. Nu har inte terminen kommit igång riktigt ännu, många barn är fortfarande på semester, men jag tror nog att vi ska kunna göra något skoj med den här boken och de äldsta barnen!

Stjärnfall, Lars Wilderäng

CEpcQxvWoAAeWdw”Tio år har gått sedan den moderna civilisationens undergång, när all elektronik slogs ut av ett högteknologiskt angrepp. Livet har sakta börjat stabiliseras, men är faran verkligen över? Nedsläckningen, som perioden när elen försvann kallas, var troligtvis bara början. Nu står mänskligheten inför ett än större hot.

Militären Jocke är äntligen tillbaka i Sverige efter ett långt uppdrag i Mellanöstern och hoppas på ett lugnt liv. Storbonden Filip Stenvik har fått skydd av Federationen Västra Götaland men oroar sig för nya angrepp. Maximilian har vuxit upp till en man och gör sitt bästa för att bryta sig fri från barndomshemmet och gå sin egen väg. På Carlstens fästning samlar Bohusläns landshövding, Gustaf Silverbane, sina styrkor, medan forskningschefen Anna Ljungberg försöker analysera den motståndare de inte vet mycket om. Men tänk om fienden redan finns bland dem? Kanske närmare än någon kan ana … ”

Briljant fortsättning på Stjärnklart! Och (såklart) som upplagd för en fortsättning! Otroligt spännande och fantasieggande bok, väl värd några timmar i hängmattan!

Fem(ton) nya!

På listan sen tidigare:

Anne-Marie Schjetlein (Döden kvittar det lika)

Lars Forsberg (Rör inte mitt mord!)

Öhrlund & Buthler (En nästan vanlig man)

Karin Fossum (Evas öga)

Jenny Rogneby (Leona – Tärningen är kastad)

Mikaela Bley (Lycke)

Stefan Ahnhem (Den nionde graven)

Bodil Mårtensson (En chans för mycket)

Christina Olséni & Micke Hansen (Badhytten)

Catharina Ingelman-Sundberg (Kaffe med rån)

Elisabeth Akteus Rex (Valet)

Paula Hawkins (Kvinnan på tåget)

S.K Tremayne (Istvillingar)

Nu kan jag lägga till:

Ingrid Hedström (Bortfall)

Emma Hamberg (Rosengädda nästa!)

Och så var det femton…