Vita spår, Emelie Schepp

9789146226192”Ett X2000-tåg står stilla på Norrköpings centralstation i den kalla vinternatten. Ombord har en ung kvinna hittats död. Hennes fingrar är blodiga och från munnen droppar ett vitt skum. Det visar sig att kvinnan på tåget inte har rest ensam. Med sig hade hon en väninna som nu är spårlöst försvunnen. Vilka är kvinnorna? Och vad har hänt dem?

Ett märkligt fall måste lösas och Jana Berzelius kopplas in som åklagare. Men det dröjer inte länge förrän fallet blir mer personligt än hon har tänkt sig. Återigen ställs hon öga mot öga med sitt dunkla förflutna. När kriminalkommissarie Henrik Levin och hans kollega Mia Bolander får upp ett spår förstår Jana att misstankarna riktas mot en person i hennes absoluta närhet. En man hon helst vill glömma, en man som vet för mycket om henne. För att skydda sitt förflutna måste hon hitta den misstänkte innan polisen gör det.”

Uppföljaren till ”Märkta för livet” är precis lika bra och spännande som den första boken! Det tog inte mer än en dag att läsa ut den. ”Vita spår” håller ett något lägre tempo än den första boken, men inte för lågt. Jag gillar att karaktärerna känns ”riktiga” och inte som polerade låtsasvarianter av människor, men mest gillar jag att man inte riktigt vet vad det egentligen är Jana sysslar med förrän precis i slutet av boken. Bra!

Shoutout till Bodil Mårtensson

Nu har jag läst för många (nåja) böcker i sträck för att jag ska orka blogga om varje bok, (Plus att det blir rätt trist att läsa fem inlägg efter varandra som säger nästan samma sak) så jag kör ett vanligt inlägg bara.

Bodil Mårtensson. Läs. Jag läser just nu serien om Joakim Hill och tycker den är riktigt riktigt bra! Ibland lite uppenbar, men oftast riktigt bra och spännande handling! Jag checkar av en ny författare till ”fem(ton) nya” och fastnar i en ny, bra serie.

Avdelning 73, Sofie Sarenbrant

avdelning-73”Kriminalinspektör Emma Sköld vaknar på sjukhus efter fem månader i koma. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter och åkte till stallet för att rida.
Under Emmas frånvaro har hennes sambos förra flickvän tagit på sig rollen som ny mamma. En uppgift hon trivs alltför väl med. Emma försöker febrilt tvinga fram minnen av ridolyckan och blir alltmer övertygad om att ett brott har begåtts. Men vem skulle vilja henne något illa?


Så länge Emma befinner sig på intensiven är säkerheten rigorös, men när hon flyttas till avdelning 73 kan vem som helst komma henne nära.

Men HERREGUD! Jag har alltid gillat Sofies böcker, men den här är i en klass för sig. Den är magisk! Handlingen är precis så där som jag vill ha den, man tror att man har koll och så sveper gärningsmannen in från högerkanten och delar ut en käftsmäll som man aldrig såg komma. Och slutet!? Jag blir nästan förbannad, så bra är det. Nu hoppas jag att nästa bok går vansinnigt snabbt att skriva!

Uppdatering av ”fem nya”.

Senast jag skrev, när jag bestämde mig för att köra på 15 trots allt, hade jag ”avverkat” följande författare:

Anne-Marie Schjetlein (Döden kvittar det lika)

Lars Forsberg (Rör inte mitt mord!)

Öhrlund & Buthler (En nästan vanlig man)

Karin Fossum (Evas öga)

Nu kan jag lägga till:

Jenny Rogneby (Leona – Tärningen är kastad)

Mikaela Bley (Lycke)

Klara, färdiga, dö!, Lars Forsberg

9789137143804”De flesta måste kämpa för att lyckas här i livet – men för vissa kommer framgången naturligt. Kommissarie Torsten ”T-Rex” Rexelius har alltid sett sig som den självklara vinnaren. Men plötsligt har det börjat blåsa på toppen.

På jobbet är allting upp och ner. Polismyndigheten byggs om och inte ens Torsten sitter längre säkert. Saken blir inte bättre när han klampar rakt in i ett pågående brott och själv blir utpekad som gärningsman.

Lika illa är det på hemmaplan där Torsten ständigt måste bevisa sin duglighet för sambon Ulla och hennes fina vänner. Dessutom har hans växande midjemått av någon anledning blivit ett samtalsämne.

Lyckligtvis inträffar ett brutalt mord när Torsten som bäst behöver det. Äntligen får han demonstrera sin skicklighet och bevisa att han fortfarande är rätt man på rätt plats. Och när kollegan Johannes drabbas av kärleksproblem lovar kvinnoexperten Torsten att lösa även det ”fallet”.

Dessvärre går ingenting som han tänkt sig, vare sig med mordutredningen eller med kärleken. Och magen fortsätter växa.

När Torsten inser att det är vinna eller försvinna som gäller gör han som han brukar: gasar istället för att bromsa – övertygad om att magkänslan, åtminstone den här gången, ska segra över förnuftet. ”

Jag är helt förälskad i den här bokserien! Författaren lyckas kombinera humor med kriminalroman och resultatet är helt fantastiskt. HELT fantastiskt. Man kan inte låta bli att tycka om, och tycka synd om, den gamle dinosaurien, samtidigt som man vill örfila honom. Skriv mer människa, skriv mer!

Leona – Tärningen är kastad, Jenny Rogneby

9789146225591”En sjuårig flicka går naken och blodig mitt på blanka förmiddagen in på en bank i centrala Stockholm och lyckas få med sig ett miljonbelopp därifrån. Det osedvanliga rånet väcker snabbt stort uppseende. Den unga Leona Lindberg, brottsutredare vid Roteln för Grova Brott vid Citypolisen, får ärendet på sitt bord. Utredningen innehåller en rad märkliga omständigheter och spåren visar sig så småningom leda åt ett oväntat håll.

Leona är erkänd för sin yrkesskicklighet och samtidigt en udda fågel inom poliskåren, en kontroversiell outsider och ensamvarg som inte drar sig för att ta till ibland rent våghalsigt oortodoxa metoder om de helgar hennes syften.”

Det tog ett tag innan jag kom in i den här boken, vilket säkert mer berodde på livet än på boken. När jag väl vaknade till och började koncentrera mig på handlingen så hajade jag till ordentligt, för den här boken skiljer sig markant från ”vanliga” deckare! Största skillnaden är att huvudkaraktären, Leona, inte är en vanlig utredare. Hon är inte udda på det där viset som vi vant oss vid, alkoholiserad, människofientlig eller liknande, utan udda på en helt ny nivå! Ser fram mot fortsättningen!

Lycke, Mikaela Bley

Lycke_framsida-337x520”Döden, döden, döden …”, viskade Ellen och fingrarna började frenetiskt knäppa. Men det var redan försent. Kranen var vidöppen.

En kall och regnig fredag i maj försvinner 8-åriga Lycke spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm.

På TV4, ett stenkast därifrån, vill man vara först med nyheten – om inte annat, skapa nyheten – och kriminalreportern Ellen Tamm får uppdraget att följa fallet.

Ellen blir som besatt av sökandet efter Lycke, som ju längre tiden går känns alltmer hopplöst. Frustrerad över korrumperade poliser, de frånskilda föräldrarnas märkliga beteende och kollegornas gliringar, försöker hon kontrollera sina känslor och hantera situationen professionellt. Men fallet påminner henne alltför mycket om en liknande händelse, en händelse som ligger henne mycket närmare, och hon dras in i en härva fylld av familjehemligheter, lögner och svek som tvingar henne att konfrontera sitt eget förflutna.”

Det här är en bra bok, med en intressant och spännande handling (Och ett sjukt snyggt omslag!), men det märks bitvis att det är en debutroman eftersom handlingen bitvis känns lite ytlig. En del moment i handlingen hade jag velat veta mer om känner jag, men det kanske kommer senare i serien. Jag ser fram mot att läsa fortsättningen!