Rör inte mitt mord, Lars Forsberg

9789137141732”Det är inte lätt att vara ödmjuk när man är bäst – så varför ens försöka? Kriminalkommissarie Torsten Rexelius är övertygad om att han är landets främsta mordutredare. Och en stilig karl, dessutom!

Men just nu har Torsten en dålig sommar. Nyss dumpad efter tjugofem års äktenskap är han i desperat behov av något som kan skingra hans mörka tankar. Därför blir han mer än nöjd när han snubblar över ett rykande färskt lik, rakt utanför lägenhetsdörren. ”Äntligen – ett sommarmord”, nynnar han när han gör sig redo att posera inför pressfotograferna. Hög tid att Torsten Rexelius återigen blir namnet på allas läppar.

Dessvärre är Torstens självförtroende långt större än hans skicklighet och snart står mordutredningen och stampar. Saken blir inte bättre när han får se sin exfru tillsammans med en ny man, och genast kastar sig in i ett parallellt spaningsfall mot denne hustrutjuv med getskägg.

Ju längre mördarjakten drar ut på tiden, desto mer vänds stadens blickar mot Torsten själv. Är han den store mordutredare som han alltid utgett sig för att vara? Eller är det nu som verkligheten till slut ska hinna ikapp Torsten ”T-Rex” Rexelius?”

Jag blev lovad något i stil med Fredrik Backmans böcker, vilket onekligen la ribban orimligt högt… Det är inte fullt lika mycket skratt, och inga tårar alls, men det är en riktigt bra bok ändå! Jag är riktigt imponerad över det lyckade försöket att kombinera humor och kriminalroman, resultatet blev en spännande deckare som dessutom är riktigt rolig, och man kan inte, hur gärna man än vill, låta bli att tycka om den gamle dinosaurien som är huvudperson i boken!

Lite nya recensionsexemplar

klarhet_av_lisa_westerlund_lava-750x1166Det har trillat in lite nytt, både i brevlådan och mailboxen! Kul!

Klarhet av Lisa Westerlund kom med posten som en överraskning. Jag har ju flyttat, men var en sista vända till gamla lägenheten för att hämta prylar och där var den! Jag har inte hunnit läsa den, men den ser intressant ut, och omslaget är verkligen otroligt snyggt! Dessutom går 10 kronor för varje såld bok till  stiftelsen kvinna till kvinna, vilket gör att boken är värd att köpa bara av den anledningen. Jag återkommer om den!

 

 

svea_bygger-palm_linda-31801554-3887314626-frntlSen har det trillat in ett mail angående Svea bygger, av Linda Palm. Jag älskar Svea-böckerna, eftersom jag jobbar med barn i samma ålder är det hög igenkänningsfaktor! Jag brukar ta med mig barnböcker som jag recenserar till jobbet, och just Svea-böckerna brukar barnen tycka är riktigt roliga. Svea får gärna följa med till jobbet!

Jag skulle gärna vilja få in mer barnböcker i bloggen, ska se om jag kan göra något åt den saken. Barnen på min avdelning på jobbet är ett till tre år så det känns som om det kanske blir lite i det åldersspannet vi hamnar med barnböckerna, men det finns ju fler avdelningar! Vi får se, helt enkelt.

Bokbloggsjerka, 20-23 Februari

Annika skriver om bloggtorka och hur man gör för att komponera sina inlägg. Veckans fråga blev ”Var (och hur) författar du dina inlägg?”.

Well… Jag är nog inte riktigt rätt person att svara på det, eftersom min egen blogg lider av svår torka just nu! Att börja på nytt jobb har varit otroligt givande, men herregud så slut man är efter en arbetsdag!

Första veckorna var jag som en död när jag kom hem. Nu börjar det ordna upp sig så att jag faktiskt orkar göra saker när jag kommer hem, men jag kliver upp så tidigt att senast 21måste jag ligga i sängen om jag ska orka. Absurt!

Dessutom försvåras bloggandet av att jag inte använder min dator längre. Det går utmärkt att blogga från telefonen eller iPaden, men då får jag inte den ”design” på inläggen som jag vill ha. Måste försöka fatta något slags beslut när det gäller den saken, antingen skita i det eller bestämma mig för att starta datorn oftare.

Men när det gäller HUR jag författar inläggen då. Oftast har jag skrivit klart det i huvudet innan jag sätter mig ner vid datorn, så att det ”bara” är att skriva ner inlägget när jag väl kommer till skott, jag har ofta en ganska klar bild av vad jag vill ha sagt innan jag säger det.

Så, det var veckans Jerka!

En nästan vanlig man, Buthler och Öhrlund

en-nästan-vanlig-man”Christopher Silfverbielke är stjärnmäklare i Stureplans finansvärld. Beundrad och avundad, men helt känslokall och hänsynslös under den charmiga ytan. Van att få vad han vill. Och vem han vill. Men miljonerna och framgångarna är inte nog. Han kräver mer, mycket mer.

Hans Ecker är Christophers bäste och kanske ende vän. På väg att dras in i ett seriöst förhållande med Veronica, men inte beredd att släppa det ljuva livet med champagne, brudar och kokain.

Johannes Kruut är rikemanssonen som på nåder får vara med i gänget, ivrig att platsa och bra att ha till hands när krognotorna blir för höga.

När miljonkonton, champagne, sex och kokain inte längre är nog, går de tre männen ännu längre i sin jakt på spänning och njutning. Med Silfverbielke som manipulerande hjärna ger de sig in i en kriminalitet som trappas upp alltmer och resulterar i mord. Katt-och-råtta-leken mellan kommissarie Jacob Colt och trion blir kicken som Silfverbielke letat efter, beviset på hans överlägsenhet.”

Att läsa den här boken gav en intressant variation till de deckare jag brukar läsa. Här hamnar polisen och polisutredningen i skymundan,och psykopaten får fritt spelrum i handlingen. Intressant! Det är svårt att läsa boken utan att häpna över hur samvetslös huvudkaraktären är, och bli förvånad över att det helt tycks saknas normala spärrar för vad man får och inte får göra. Det ska bli intressant att läsa fortsättningen på serien!

Lars Wilderäng, Stjärnklart & Midvintermörker

stjarnklartElektronik har inget immunförsvar.

Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonerna som har lämnats in för reparation runtom i landet. De är stendöda.

Samtidigt börjar en rad oförklarliga händelser i samhället avlösa varandra. Ett fabrikationsfel i bilarnas mikrochips förvandlar snabbt vägarna till bilkyrkogårdar. Tågen drabbas av elfel, hyllorna i affärerna gapar tomma, sommarförkylningarna blir allt segare och strömavbrotten blir en del av den nya vardagen.

På Karlsborgs flygplats står elitsoldaten Gustaf Silverbane redo för utlandsinsats när något går fruktansvärt snett och ett eldsken fyller himlen. Survivalisten Filip Stenvik får se sin tidigare hånade hobby förvandlas till blodigt allvar. I den tilltagande ovissheten driver polisen Peter Ragnhell sina redan okonventionella metoder för brottsbekämpning till sin spets. Samtidigt gör programmeraren Anna Ljungberg en upptäckt som hotar att förändra förutsättningarna för allt mänskligt liv på jorden. Eller är det redan för sent?

Efter ännu ett strömavbrott förändras allt. Den mörka hösten går in i en stjärnklar vinter där kaos råder och få överlever.”

Började läsa Stjärnklart och tyckte att den var riktigt, riktigt bra. Otroligt spännande bok, och det är inte allt för långsökt att föreställa sig att det faktiskt är något som kan hända, och det är lite oroande att inse hur beroende vi är av elektronik. Helt klart läsvärd bok!

midvintermorker-wilderang_lars-17708455-frntlTidigt på annandagens morgon år 2012 vaknar de jullediga svenskarna till en ny värld. Ett strömlöst, mörkt och iskallt Sverige. En dag då allting förändras.
En stor rysk militärövning i Östersjön förvandlas plötsligt till ett regelrätt anfall mot Sverige, som står helt oförberett. Katastrofen är total, statsministern är försvunnen, viktiga samhällsfunktioner slås ut och ett nedbantat försvar är på väg mot kollaps. Allteftersom dödstalen stiger får vi följa ett antal personers kamp under ett dygn som skakar Sverige i grunden.”

Hade höga förhoppningar om denna serie, men den var inte riktigt min kopp te. Jag tror mest det handlar om att det är lite mycket militära fakta och detaljer som kanske gemene man inte riktigt kan hänga med i och relatera till på samma sätt som i handlingen i Stjärnklart. Bortser man från det så är boken välskriven på alla sätt och vis, så det handlar nog mest om att jag inte riktigt kan relatera till handlingen.