Gott nytt år!!

Happy New Year NASA ThemeSom jag skriver HÄR blir det inget vidare nyårsfirande i år, det tar vi igen en annan gång!

Om jag ska sammanfatta mitt bokår får jag väl säga att jag har läst många fantastiska böcker, men inte så många som jag skulle ha velat! Jag hoppas på ändring till nästa år, så att jag får mer läsro, och en mer levande bokblogg!

Inför nästa år lovar jag att försöka:

*Hitta tillbaka till läsglädjen, så att det inte känns som en arbetsuppgift att läsa en bok…
*Läsa minst en novell i veckan
*Upptäcka nya, spännande författare
*Arbeta så mycket som möjligt med läsning, språk och språkutveckling på jobbet!

Gott nytt år på er!

Flickan under jorden, Elly Griffiths

9789185419258_200”I sumpmarken utanför King’s Lynn i Norfolk hittar polisen människoben. Man misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway. Det kommer att förändra hennes liv för alltid.

Den överviktiga Ruth Galloway närmar sig fyrtio och har försonats med tanken på att hon kommer att vara singel resten av livet. Hon bor ensam med katterna och radion som enda sällskap och föreläser på universitetet. När Ruth undersöker benen visar det sig, till kriminalkommissarie Harry Nelsons besvikelse, att benen är mer än tusen år gamla.

Ända sedan Lucy kidnappades har Nelson fått mystiska brev som innehåller referenser till rituella offer. När ännu en flicka försvinner och Nelson får ett nytt brev ber han Ruth om hjälp med att tolka breven. Samtidigt som Nelson och Ruth närmar sig varandra visar det sig att Ruth svävar i livsfara för att hon hjälper polisen. Jakten på kidnapparen blir en kamp mot klockan för både den försvunna flickan och Ruth själv.”

Hade aldrig hört talas om den här författaren när jag av en slump snubblade över henne på Storytel (ack denna app, min nya bästa vän!) men herregud vilket kap!!

Gillar man tv-serien Bones så gillar man den här boken, det är ungefär samma koncept! Begåvad arkeolog, begåvad polis, mordgåta och action. Så himla bra!!! Jag har redan kastat mig över nästa del i serien…

Märkta för livet, Emelie schepp

9789146226864_200”En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån.
Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping.
Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig.”

Köpte den här boken för ganska länge sedan, men har inte riktigt haft tid att sätta mig ner och läsa den… Sen blev jag med Storytel i förrgår och plöjde boken. Ekonomiskt och bra, men jag gör ofta så… Jag tycker om BÖCKER och vill ha dom i hyllan, men brukar liksom ge upp och lyssna på böcker jag redan köpt, för att jag inte HINNER läsa…

Hur som helst, som jag sa skaffade jag Storytel i förrgår, och idag är boken ”utläst”, vilket kanske säger en del om vad jag tycker om den! Riktigt, riktigt bra bok! Ibland kan man känna att karaktärerna är lite platta i en debutroman, men det är inget jag upplever i den här boken. Jag kan direkt knyta an till karaktärerna i boken och antingen gilla eller inte gilla dom.

Handlingen är också helt suverän, den avslöjar inte för mycket för tidigt och är spännande rakt igenom. Riktigt bra debutroman!

Havskatten, Ann Rosman

9789173519441_200”År 1906 anländer kung Oscar II till kurorten Marstrand. Runt honom flockas societeten och under två intensiva sommarmånader badar man tångbad, knyter kontakter och väver intriger. Direktör Lundgren med familj har tagit in på Turisthotellet, trots att det egentligen är alldeles för dyrt. Men förhoppningsvis kan den stärkande havsluften kurera den sjukliga dottern Karolina, och kanske kan de på köpet finna henne en välbeställd make. Men det sociala spelet visar sig vara förrädiskt, och ofrivilligt dras Karolina in i societetens intriger. Hon möter greve Douglas Lagercreutz och allt ser ut att falla på plats, tills hon inser att också han spelar ett spel. Ett spel med orimligt höga insatser.

En kväll i maj 2013 övar Marstrands räddningstjänst rökdykning inne på det anrika men numera förfallna Turisthotellet. Övningarna får ett abrupt slut när brandmännen hittar en död man. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg kallas in för att utreda fallet. Allt tyder på att mannen blivit mördad. Men vem kan tänkas ha vinning av hans död?”

Är man historie- och deckarfantast är det omöjligt att inte älska Ann Rosmans böcker, och den här är inget undantag. Spännande intrig och fascinerande historiska fakta gör att boken är omöjlig att lägga ifrån sig.

#blogg24, dag 23 av 24

Blogg24Dan före dopparedan. Nästan i mål, jag fixade det!!

Här blir det inget julfirande i år eftersom jag flyttar i mitten av januari. Att julpynta etc mitt i flyttkaoset gick helt enkelt bort! Så istället för julstress borde jag ha läsro? Man skulle kunna tycka det, men jag hittar inte riktigt ro till det…

Som det är nu läser jag bäst på tåg!  När jag sitter på ett tåg kan jag inte göra något annat, jag kan bara SITTA, och då är det perfekt att läsa. Hemma ska det packas, och funderas på skoluppgifter, och fixas matlådor och… Ja ni fattar. Jag är helt enkelt en dålig bokbloggare just nu. (Eller nja, just NU publiceras det ju ett inlägg om DAGEN, men innehållet är ju sådär…)

#blogg24, dag 22 av 24

Blogg24När jag sökte baksidestexten till Jordstorm igår hittade jag en liten hälsning från Mons kallentoft till läsarna, på Adlibris sida:

Jordstorm är den tredje boken i elementserien och den åttonde om Malin Fors. Jag vågar mig på att säga att det är den mest spännande hittills.

Det är också roligare än någonsin att skriva om Malin. Jag är inne i ett extremt skrivflöde just nu. Det känns som om berättelserna och idéerna sprutar ur mig. Jag vill göra nytt, förändra och pröva mig fram. Och jag vill att böckerna jag skriver ska likna arbetet. Högt tempo, en kraftig rörelse framåt.

I Jordstorm blir en ung flicka levande begravd. En naken man hittas mördad intill Göta kanal. Klockan tickar och Malin och hennes kollegor vid Linköpingspolisen måste hitta förövaren och flickan innan tiden är ute. Annars kommer hon att dö i sin grav.

Malin är maktlös i den katt och råtta-lek som mördaren utsätter henne för. Hon är hans marionett, och han njuter av varje sekund.

För första gången i en Malin Fors-bok hör vi inte de dödas röster. Istället drivs berättelsen snabbt och obönhörligt mot ett slut som jag hoppas att du som läsare kommer att finna förvånande och tillfredsställande samtidigt som du, precis som jag, fylls av en längtan efter ännu mer Malin Fors.

Jag tycker att jag hela tiden blir en bättre författare.

Läs gärna Jordstorm och se om du håller med.

Följ mig gärna på Facebook och Twitter. Ris såväl som ros mottages gärna. Hälsningar Mons Kallentoft”

#blogg24, dag 21 av 24. Jordstorm, Mons Kallentoft

Blogg24”En tidig majmorgon hittas en ung man död i ett dike intill Göta kanal. Han är naken, men kroppen bär inga synliga spår av våld och när Malin Fors och hennes kollegor anländer till platsen råder en märklig tystnad. Det är som om alla röster har dämpats.

Mannen identifieras snart som Peder Åkerlund, före detta Sverigedemokrat, utesluten ur partiet på grund av sina rasistiska uttalanden men numera omvänd. Det visar sig att han har blivit mördad. Och när den 16-åriga Nadja Lundin samma kväll anmäls saknad, troligtvis bortförd, finns tecken som tyder på att de båda fallen hänger samman.

Men har offren något gemensamt? Varför har de valts ut? Efterhand börjar Malin Fors inse att de har att göra med någon som leker med polisen, som talar via mord och inte tänker låta sig tystas. Vad är det han eller hon vill säga? Det är bråttom att hitta ett svar. Nadja Lundin kan fortfarande vara vid liv. ”

jordstormjag tror faktiskt  att det här är den bästa Kallentoftbok jag läst! Jag brukar gilla handlingen, men ha problem med den där grejen att det är döda som pratar… I den här boken är det en levande som guidar Malin, vilket jag gillar mycket bättre! Väldigt bra bok, det tog inte lång stund att lyssna klart på den!