Den osynlige mannen från Salem & Den fallande detektiven, Christoffer Carlsson

12149Jag träffade Christoffer Carlsson på Onsdagsklubben som hålls av bokhandeln här i Västervik. Han är… Ni vet, en sån där obehaglig människa som är både otroligt begåvad, rolig och DESSUTOM himla trevlig! Obehagligt 😉

Skämt å sido så hade jag aldrig hört talas om honom före dess, men blev otroligt sugen på att läsa böckerna efter att ha lyssnat på honom under kvällen. Men ni vet ju hur det är här… Kurslitteraturen ligger i högar och skriker, och man HINNER helt enkelt inte sätta sig ner och läsa för nöjes skull. Eller nå, man har helt enkelt inte ro till det. Nöjesläsning känns som en syssla som måste utföras… Men nu har jag ”kommit över” böckerna om Leo Junker som ljudbok, och sådana plöjer jag i en sån fart att jag inte hinner blogga om dom! den_fallande_detektiven-carlsson_christoffer-26539176-3994263948-frntl

Följaktligen har jag mer eller mindre glömt vad det var jag ville säga om böckerna… Det får bli ett samlingsinlägg!

Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om huvudkaraktären Leo. Samtidigt som jag GILLAR karaktärer som är lite struliga (Jämfört med t ex Läckbergs überpräktiga huvudkaraktärspar, som jag gillar, men som ibland bara är lite för DUKTIGA!) så har jag lite svårt för karaktärer som är FÖR struliga… Eller nej, nu när jag tänker efter och försöker hitta något att jämföra med (Jo Nesbös Harry, Måns Kallentofts Malin) så har jag nog i ärlighetens namn problem med karaktärer som har beroendeproblem… Här behöver vi ju inte gå in på någon djupare analys av vad det säger om mitt liv 😉 Skitsamma! Jag är ambivalent inför Leo Junker.

Dom två böcker jag läst är riktigt bra! Dom är spännande och jag skulle inte kunna säga att man vet redan på förhand vad som kommer hända, och det gillar jag! Jag ser fram mot att läsa fortsättningen, och ska rota fram fler böcker av den här författaren också!

Bokbloggsjerka, 21-24 Nov.

Ett litet uppehåll i jerkan blev det för min del, eftersom jag helt enkelt inte haft tid! Men ikväll hann jag, så nu kör vi en sista minuten-jerka! För hela bakgrunden till dagens fråga slira in till Annika!

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Svårt! Jag tror att jag under en ganska lång tonårsperiod läste för att det var trevligare än att inte göra det. Jag ville helt enkelt inte umgås med människorna runt omkring mig, och det slapp jag om jag tog en bok och satte mig för att läsa.

Nu är det väl delvis ett tidsfördriv. (Sitta på ett tåg utan en bok? Otänkbart, upptäckte jag när jag råkade läsa ut min bok…) Men även för att jag till viss del ser karaktärerna som kära bekanta som jag vill hålla kontakt med. Jag läser ju helst böcker som ingår i en serie, så jag kan återvända till karaktärerna. Plus det där med att det är spännande, och utmanande när man läser en bok som helt lyckas kollra bort läsaren… Det är nog några av anledningarna till att jag läser!

#blogg24

Blogg24

Har anmält bloggen till #blogg24, som (ja, ni gissade helt rätt) går ut på att posta ett inlägg om dagen i 24 dagar. Lämpligt nog under December, som tar slut på julafton 😉

Jag vet inte hur intressant det blir att läsa, men jag ger det ett försök!

A Short History of Nearly Everything

Short History of Nearly Everything by Bill Bryson”In A Walk in the Woods, Bill Bryson trekked the Appalachian Trailwell, most of it. In A Sunburned Country, he confronted some of the most lethal wildlife Australia has to offer. Now, in his biggest book, he confronts his greatest challenge: to understandand, if possible, answerthe oldest, biggest questions we have posed about the universe and ourselves. Taking as territory everything from the Big Bang to the rise of civilization, Bryson seeks to understand how we got from there being nothing at all to there being us. To that end, he has attached himself to a host of the world’s most advanced (and often obsessed) archaeologists, anthropologists, and mathematicians, travelling to their offices, laboratories, and field camps. He has read (or tried to read) their books, pestered them with questions, apprenticed himself to their powerful minds. A Short History of Nearly Everything is the record of this quest, and it is a sometimes profound, sometimes funny, and always supremely clear and entertaining adventure in the realms of human knowledge, as only Bill Bryson can render it. Science has never been more involving or entertaining.”

Bill Bryson kan göra ALLT intressant. Jag har aldrig tidigare känt mig så fascinerad av atomer och molekyler, eller för den delen DNA. Det känns lite fint att höra att mina atomer en gång varit en del av någon stjärna (av den modell som finns på himlen) och troligen Beethoven eller annat valfritt geni också. Mysigt! Kort sagt, jag älskar Bill Bryson.

Överst i läsahögen

IMG_4300Det är så otroligt många böcker jag ser fram mot att läsa, men tiden och orken räcker inte till just nu! Som jag längtar tills jag pluggat klart, så man kan läsa för nöjes skull…

Just nu håller jag på med Fredrik Backmans senaste, Britt-Marie var här. Den är precis så bra och hjärtslitande som man kan förvänta sig att den ska vara! Ändå vill jag bara bli färdig med den, så jag kan hugga in på Carolines (L Jensen) Demonologi för nybörjare, som ÄNTLIGEN kommit ut!

Efter det väntar även Emelie Schepp (Deckarpodden, ni vet), Marianne Cedervall och Anne-Marie Schjetlein (Snacka om tungvrickare!) på sin tur. Alla böckerna verkar väldigt bra, och jag ser fram mot att hinna hugga in på dom.

Under tiden plöjer jag ljudböcker, dom kan jag lyssna på medan jag gör annat så det fungerar bättre. (Jag upprepar, ljudbok som rec ex , den som börjar med det är ett GENI!!) Just nu kan jag inte riktigt välja om nästa jag ska lyssna på är Not that kind of girl (Lena Dunham) eller någon deckare, jag har flera att välja på. Alla dessa beslut…

Sonen, Jo Nesbö

sonen-nesbo_jo-27272346-4001886864-frntl”Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras brott och sonar deras fängelsestraff mot dagliga heroindoser. Han har suttit på Norges mest flyktsäkra fängelse i tolv år när han får höra något som förändrar allt. Sonny rymmer från fängelset. Och han har mycket att hämnas.
För Sonny kom livet att förändras när han var sexton år och hans far en av de bästa brottsutredarna någonsin sköt sig själv till döds. Fadern efterlämnade ett brev där han erkände att han var i händerna på heroinligor och människohandlare. Sonny liv rasade samman och han blev narkoman.”

Nesbö levererar som vanligt! Jag saknar Harry Hole (För nej bokus har fel, det här är inte senaste delen i serien om Harry Hole…) men trots att det är okända karaktärer så är inte boken sämre för det.

Från början hade jag lite problem med att man som läsare hade lite för mycket info, det kändes som den där typen av bok där läsaren sitter på all info medan bokens poliskaraktär springer runt och försöker lista ut det vi redan vet. Det visade sig dock att det, i sann Nesböanda, skulle dyka upp en och annan oväntad twist i handlingen, så tro för all del inte att man sitter och sover! Riktigt bra bok som ger mersmak!

Bergtagen, Rickard Elmqvist

bergtagen-elmqvist_rickard-26582196-2102180896-frntl”Det hela började mellan två livskriser och med en låt av Toto från 1982. Stressen över att inte ha åstadkommit någonting annat än meterlånga krognotor och rejält nedsotade lungor var påtaglig. Mitt i denna förvirring, när man inser att man inte kommer att bli vare sig känd eller rik och att resten av livet kommer att vara en brant utförsbacke ner i kistan, började en tanke att gro. Den handlade om världens mest ikoniska berg och känslan av att bestiga dessa.

Vissa väljer att göra en svensk klassiker. Det är rimligt. Det har blivit en folksport. Men att få för sig att klättra i berg helt utan tidigare erfarenhet är förmodligen inte rimligt. Det finns lättare sätt att ta livet av sig.”

Den här boken är inte så tjock, så det är enkelt att sammanfatta vad jag tycker om den i en mening. Jag har aldrig tidigare varit så sugen på att bestiga berg.

Jag kommer inte bestiga några berg (troligen), men jag blir så GRYMT sugen när jag läser författarens beskrivning, som har en underton av ironisk humor. Låg i sängen och fnissade medan jag läste, sedan skickade jag iväg ett sms till en vän som planerar att bestiga Kilimanjaro och sa att han måste läsa den här innan han åker.